RSS

Thursday, December 29, 2011

StuDy wEEk + HaNtu =(

salam
woww...da bhabuk da blog comel aq nie
ehehhe
da lme x post entry bwu

fuhhh..penat gler slps menelaah statistic
n mate aq lak law pandang ape ape jerw..kuar r macam2 nombor
hahaha

erkkk...nie nga syok syok study nie
ye r name pown study week kan
kite makin sibok ngan buku buku
'bende' tue pown sibok r nk kuar..kaco kite
aigooo.....
hope kowang paham paham sendiri la ea
x mau mention

sekarang nie nga kecoh r macam-macam kes histeria
frankly speaking,aq x caye sangat ngan 'bende2' nie
tp aq taw dye wujud coz dye makhluk Allah jugak
n aq x penah kene kaco oleh Beliau
that's why aq kurang caye
yola...seumur hidup aq dok kat hostel
aq x pernah mengalami ape-ape gangguan n sewaktu ngan ye
so susah nak caye

sampai-sampai kat unimas lak
senior-senior umah aq dok cakap sal 'bende2' nie
aq just fikir dowang nak takutkan jerw
sampai r satu mlm aq kene kaco
bawu la aq betol2 takut

meh aq nak story kronologi aq kene kaco

pada satu malam yang indah
n cengkerik pown mguarkan bunyi2an
aq ngan housemate aq mirasyu
tido kat ruang tamu
cam bese la kami memang suke tdo kat situ
sebab ye meja study aq kat ruang tamu
nga-nga study
dalam kol 3 gitu
aq kai earphone
n the tibe2.................................................
dengo owang mengilai
ermmm...aq wat cool jerw
cam falsafah aq 'Stay Cool in WhatevER coNdition'..heheh
cool la sangat...cepat2 aq tuko winamp pasang ayat kursi
daripada KPOP kepade ayat kursi
erkk wahie wahie
suara tue lak aq dengo dari arah bilik aq n bilik senior aq
ermm...bajet cool so aq expect ade owang nga layan movie kot

esoknye,senior aq cite kawan dye yang kene histeria tido bilik dye semalam
aq pown erkk...bunyi dye kerw semalam
ermm....wat dunno jerw la

malam kemudian ye lak.....
i don't know whyy.......aq ase takot semacam
bulu roma meremang...seyes takot
padahal petang tue senior aq g berubat ngan membe dye
malam tue x dapat tdo
cz dok fikir sgt kot
aq pasang ayat kursi n Yasin
aq ase tenang n dapat la tdo

tok malam tadi lak
aq memang x ley tdo
senior aq kasi ayat Ruqyah kat aq
tok dpasang malam2
senior aq kate
dye pown kene tempias gare gare tolong membe histeria
if dye lalai ckit...dye pown ley histeria
isshhhh....seram aq dengo
dah la cte waktu maghrib
aq pown pasang r ayat tue malam tadi
nga study tue
tibe bunyi air tangki
aq terkejut tp cool blik
air tangki jerw kot
aq kuatkan la ayat Ruqyah
tbe2....air tangki tue bunyi dye mengalir pown kuat gak
aq pown try slowkn ayat Ruqyah
air tangki tue pown slow
aq kuatkan
dye pown kuat r bunyi ye
pergghhhhhh.....aq kate x ley jadi nie
da ase len macam sangat2 da
trus tutup nota
wat2 tdo....n nga pejam2 kan mate tue
tibe2......
PANGGGGGGGG
bunyi gelas pecah
(cam tue kerw spelling bunyi ye..erkk...xkesah la..jnji kowang paham)
aq pown tsentappp....erkkkk maksud aq tersentak la
cari r ade gelas pecah kerw
hurm...xde pown
tdo balik
bape bape minit kemudian
dengo balik bunyi gelas pecah
+ bunyi owang mandi
YaAllah....aq dok bdoa cepat-cepat la siang
dalam keadaan yang x mengizinkan
aq just bzikir supaya dlindungi oleh ALLAH S.W.T
dan dapat tido ngan lena ye

aq ase rugi tol malam tadi aq x study
padahal bukan ngantok pown
aissshhh
ermm malam nie lak x taw la canie
jangan dye muncul kan diri sudah la
aq nie bukan la kuat ane pown
dah la ngan keadaan aq camnie
setakat nak kaco ngan bunyi2 tue xpe la
haa...law da mjelmakan diri tue
seyes x sanggup
malam nie nampaknye aq merempat umah owang la
coz mirasyu xde kat umah...dye balik umh pkcik dye
errmm....xde da owang nak teman aq study

malam nie lak ade solat hajat n bacaan yasin
hope aq dapat kekuataan aq balik
InsyaAllah
AMIN

p/s:gudluck for final exam =)
wish me luck
ALL DA BEST !!!



Monday, November 21, 2011

~JoDooHh~

~as-salam~
hi....kowang kowang!
arinie aq nak share sumthing ngan kowang sume
urmmm....actly aq terjumpe sumthing yang sangat menarik kat 'muka buku'
yang berkaitan ngan tajuk di atas....teeetttttttt
kowang bace la dulu ea

TINTA utk bakal imam ku~

by Lala Bella nie

Assalammualaikum wrt wbt. Buatmu, Bakal imamku. Entah angin apa yang membuai hari ini, membuatkanku begitu berani untuk mencoretkan sesuatu untuk dirimu yang jauh dimata tp dekat dihati. Aku sebenarnya tidak pernah berniat untuk memperkenalkan diriku kepada sesiapa. Apatah lagi meluahkan sesuatu yang khusus buatmu sebelum tiba masanya. Kehadiran seorang lelaki yang menuntut sesuatu yang aku jaga rapi selama ini semata-mata buatmu. Itulah hatiku dan cintaku, membuatkan aku tersedar dari lenaku yang panjang. Aku telah dididik ibu semenjak kecil agar menjaga maruah dan mahkota diriku kerana Allah telah menetapkannya untuk suamiku, iaitulah dirimu suatu hari nanti. Kata ibu, tanggungjawab ibubapa terhadap anak perempuan ialah menjaga dan mendidiknya sehingga seorang lelaki mengambil alih tanggungjawab itu dari mereka. Jadi, kau telah wujud dalam diriku sejak dulu lagi. Sepanjang umurku ini. Aku menutup pintu hatiku daripada mana-mana lelaki kerana aku tidak mahu membelakangimu. Aku menghalang diriku dari mengenali mana-mana lelaki kerana aku tidak mahu mengenali lelaki lain selainmu, apatah lagi memahami mereka. Kerana itulah aku sedaya kudrat yang lemah ini membatasi pergaulanku dengan bukan mahramku. Aku sering sahaja berasa tidak selamat diperhatikan lelaki. Bukanlah aku menyangka buruk terhadap mereka, tetapi lebih baik aku berjaga-jaga kerana contoh banyak di depan mata. Apabila terpaksa berurusan dengan mereka, akan aku buat ‘expressionles face’ dan ‘cool’. Akan aku palingkan wajahku daripada lelaki yang asyik merenungku ataupun cuba menegurku. Aku seboleh-bolehnya melarikan pandanganku daripada ajnabi kerana pesan Sayyidatina ‘Aisyah R.A ;

“sebaik-baik wanita ialah yang tidak memandang dan dipandang”

Aku tidak ingin dipandang cantik oleh lelaki. Biarlah aku hanya cantik di matamu. Apa guna aku menjadi idaman ramai lelaki sedangkan aku hanya boleh menjadi milikmu seorang. Aku tidak merasa bangga menjadi rebutan lelaki bahkan aku merasa terhina diperlakukan sebegitu seolah-olah aku ini barang yang boleh dimiliki sesuka hati. Aku juga tidak mahu menjadi punca kejatuhan seseorang lelaki yang dikecewakan lantaran terlalu mengharapkan sesuatu yang tidak dapat kuberikan.

Bagaimana akan aku jawab di hadapan Allah kelak andai disoal?

Adakah itu sumbanganku kepada manusia selama hidup di muka bumi?

Kalau aku tidak ingin kau memandang perempuan lain, aku dululah yang perlu menundukkan pandanganku. Aku harus memperbaiki kelemahan dan menghias peribadiku kerana itulah yang dituntut Allah. Kalau aku inginkan lelaki yang baik menjadi suamiku, aku juga perlu menjadi perempuan yang baik.

Bukankah Allah telah menjanjikan perempuan yang baik itu untuk lelaki yang baik?

Tidak dapat aku nafikan, sebagai remaja aku memiliki perasaan untuk menyayangi dan disayangi. Namun, setiap kali perasaan itu datang, setiap kali itulah aku mengingatkan diriku bahawa aku perlu menjaga perasaan itu kerana ia semata-mata untukmu. Allah telah memuliakan seorang lelaki yang bakal menjadi suamiku untuk menerima hati dan perasaanku yang suci. Bukan hati yang menjadi lebihan lelaki lain. Lelaki itu berhak mendapat kasih yang tulen, bukan yang telah dibahagi-bahagikan. Diriku yang sememangnya lemah ini diuji Allah apabila seorang lelaki secara tidak sengaja mahu berkenalan denganku. Aku secara keras menolak, pelbagai dalil aku dikemukakan, tetapi dia tidak mahu mengalah. Lelaki itu tidak hanya berhenti di situ. Dia sentiasa menghubungi dan menggangguku. Aku berasa amat tidak tenteram, seolah-olah seluruh hidupku yang ceria selama ini telah dirampas dariku. Aku tertanya-tanya adakah aku berada di tebing kebinasaan. Aku beristighfar memohon keampunan-Nya. Aku juga berdoa agar Dia melindungi diriku daripada sebarang kejahatan. Kehadirannya membuatkan aku banyak memikirkanmu. Kau kurasa seolah-olah wujud bersamaku. Di mana sahaja aku berada, akal sedarku membuat perhitungan denganmu. Aku tahu lelaki yang melamarku itu bukan dirimu. Malah aku yakin pada gerak hati, ‘woman intuition’ku yang mengatakan lelaki itu bukan kau.

Aku bukanlah seorang gadis yang cerewet dalam memilih pasangan hidup. Siapalah diriku ini untuk memilih berlian sedangkan aku hanya sebutir pasir yang wujud di mana-mana. Tetapi aku juga punyai keinginan seperti gadis lain, dilamar lelaki yang bakal dinobat sebagai ahli syurga, memimpinku ke arah tuju yang satu. Tidak perlu kau memiliki wajah seindah Nabi Yusuf A.S yang mampu mendebarkan jutaan gadis untuk membuatku terpikat. Andainya kaulah jodohku yang tertulis di Luh Mahfuz, Allah pasti mencampakkan rasa kasih di dalam hatiku, jua hatimu kali pertama kita berpandangan. Itu janji Allah. Akan tetapi, selagi kita tidak diikat dengan ikatan yang sah, selagi itu jangan kau zahirkan perasaanmu itu kepadaku kerana kau masih tidak mempunyai hak untuk berbuat begitu. Juga jangan kau lampaui batasan yang telah ditetapkan syara’. Aku takut perlakuanmu itu akan memberi impak yang tidak baik dalam kehidupan kita kelak. Permintaanku tidak banyak, cukuplah dirimu yang diinfak seluruhnya pada mencari redha Ilahi.

Aku akan berasa amat bertuah andai dapat menjadi tiang seri ataupun sandaran perjuanganmu. Bahkan aku amat bersyukur pada Ilahi kiranya akulah yang ditakdirkan meniup semangat juangmu, menghulurkan tanganku untuk berpaut sewaktu rebah atau tersungkur di medan yang dijanjikan Allah dengan kemenangan atau syahid itu. Akan aku kesat darah dari lukamu dengan tanganku sendiri. Itulah impianku. Aku pasti berendam airmata darah andainya engkau menyerahkan seluruh cintamu padaku. Bukan itu yang aku impikan. Cukuplah kau mencintai Allah dengan sepenuh hatimu. Kerana dengan mencintai Allah kau akan mencintaiku kerana-Nya. Cinta itu lebih abadi dari cinta insan biasa. Moga cinta itu juga yang akan mempertemukan kita kembali di syurga. Aku juga tidak ingin dilimpahi kemewahan dunia. Cukuplah dengan kesenangan yang telah diberikan ibubapaku dulu. Apa guna kau menimbun harta untuk kemudahanku sekiranya harta itu membuatkan kau lupa pada tanggungjawabmu terhadap agamamu. Aku tidak akan sekali-kali bahagia melihatmu begitu. Biarlah kita hidup di bawah jaminan Allah sepenuhnya. Itu lebih bermakna bagiku.

Dariku,

bakal makmummu~


haaaa.....da bace kan??
so perw pendapat kowang??meh la share2 ye kowang ye opinion
law tanye aq,,,,,,aq dok sengih sengih jerw bace notes nie...heheheheh
~thanks for reading~
paiii...paiiiiiii
p/s~aq wat entry nie bukan sebab aq gatai sangat nak kawen
just sharing2 jerw...heheheh








Monday, October 31, 2011

~yeaaa saye dapat baby~


salam^^
kowang2^_^
nak cte something nie..
nak dengo x?
dekat ckit telinge tue..
da nak cte nie...
urmmm....ce tengok tajuk entry kite tue
haaaa....terkejot x?
bawu sebulan lbey kat sarawak
da dapat baby
kowang ade??
xde kan...hahahhaha
~gurau jerw~

actly,,,,aq dapat baby angkat larhh..
nak tengok x pic dye?
jap ea...daaaaaaaaaa

tadaaa
nie la anak angkat aq
ehemm...name dye AN NUR FARISYAH AMANDA
sedap kan name dye?
nie la pic awal2 lahir ritu

baby nie anak besfren aq,AN NABILAH
law kowang nak taw la kan
aq x taw pown membe aq nie pregnant
aritu tergerak la ati nak tengok fb dye
alih alih tengok membe dye dok post kat fb dye
'tahniah kak an'
stalker la....n bwu la taw upenye dye da bersalin
aissshhhh suke sangat berahsia membe aq sowang nie
aq pown ape agy teros r call gtaw membe baek aq agy sowg
haaa..ape agy ktowg bgosip la

ritu call la membe aq nie
macam2 aq tanye dye sal kawen n bersalin
sweeeetttttttttttttttttttttttttttttt
sangattttttttttttttttt
dye cte sal umahtgge dye
umm aq pown ape agy start r berangan
seyesly aq pown terus terpikir
bile la aq dapat ase sume tue?
sempat kah aq melalui detik2 tue?
mampukah aq jadi seorang isteri?
mampukah aq menjadi seorang ibu?

ceehhhhh...ayat
heheheh
tapi memang tue la yang aq pikir
banyak2 bende yg ktowg story
aq x bole lupe ayat dye ckp
'wahie,kalo ko kahwin nanti...ko mesti x nak lepas dri husben ko...nak berkepit jerw
law dye xde kat depan mate ko,ko da jdi x tentu arah aw'
HEHEHEHHE
comey kan cmtue..kihkih
bab bersalin lak dye ckp cmnie
aq tye dye nak ank ke2 x lps nie
n then dye ckp
'aq nak mengandung tapi aq x nak bersalin'
waaaaaa
eiiii....aq dengo pown terase ngilu
sakit sangat kerw sampai dye cakap camtue
huhu

but dye pown ade pesan kat aq
dye cakap enjoy la puas2 sementare nga bujang n mude nie
nanti da kawen banyak tanggungjawab nye
urmm aq fikir pown betul la ape dye kate
tibe2...mulut aq ntah camne ley tertanye dye
macam mane nak taw law laki tue jodoh kte?
law kte suke kat laki tue,perlu kerw kte berdoa dye jadi suami kte but kte x taw tol x dye jodoh kte?

so.......membe aq soh aq berdoa agar kepada ALLAH S.W.T
agar dapat jodoh yang boleh membimbing aq
n senang kate jodoh yang terBEST larh
tp membe aq kate x yah mention name laki yang kte suke tue
coz kte xtaw dye tol2 kerw jodoh kte
law kte mention...insyaAllah la dye jadi husben kite tp belom tentu dye jodoh terbaik untuk kte..

and honestly aq cakap
lepas membe aq cakap camtue...aq pown x nak mengharap sangat pade owg yang aq suke nie
law ade jodoh aq ngan dye adela
tapi yang pasti aq harap dapat jodoh ter BEST
aq xnak laki yang perfect coz aq pown bukan la pompoan yang perfect
tapi aq nak suami yang boleh mengisi kekurangan aq n dapat membimbing aq ke jalan-Nya.
huhu..jiwangnye

~semoge ALLAH S.W.T mempermudahkan perjalanan hidup aq~

~wassalam~


~yeaaa saye dapat baby~

Tuesday, July 12, 2011

GBB STORY part 1

Hi mownink!!!
eh kire pagi da nie kan?hehe
seyesly aq x ley tido
sebab perw?sebabnye tadi dok komen2 kat group GBB
n tibe2 mengimbau balik kenangan kami bersama di Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Pekan.
bile tengok balik gambo2 lame kami
tibe2 ase rindu sangat saat2 dulu bersama GBB.
nie aq dok cakap GBB nie mesty dok tanye GBB tue ape kan?
ermm...g la dok usha2 older post aq tue
huhu...meh la aq cite serba ckit tok share ngan kowang bebeh.

GBB stand for Geng Bilik Bacaan.
meh la aq kenalkan ahli2 GBB..
bajet cam artis jerw kan..heheh

nana-alia-trah-zeefa-muny

ha nie la dye...act GBB ade 11 owang
nie bwu 5 owang
jap agy aq tunjuk agy ea
meh aq kenalkan 5 anak dara nie dulu ea

nana-si cantek manis nie namenye nana..n dye nie sowang yang sangat lembut.
law dye marah x serupa cam owang marah pown..hhehe
da la tue dok usha nana nie...dye da ade balak tue..si syaz myn tue..
ermm..not bad la balak dye tue.dulu zaman skola,aq selalu pinjam ipod nana coz nak dengo lagu exist janji padamu...suke sangat lagu nie..aq ngan nana suke aw lagu nie...sweettt gitu.

nana

waktu konvo,nana ade kasi aq pinjam kasut dye aw.
aq time tue lak pakai jubah merah n kasut nana tue lak opkos la merah gak..heheh
seyes wey memang gempak aq pakai..nak2 waktu nek stage amek sijil
adduhhhh mmaallluu kot...heheh

nana&wahie
kasut merah tue la kasut nana..hehe

alia-alia nie lak Badar skola
n dalam GBB dye sowang jerw kot Badar
aq pown da lupe..hehe
dye nie baik aw owangnye....engat agy ktowang celeb befday dye..best wokk
n ritu tido umah dye ngan dak2 GBB len,dye layan ktowang 1st class aw
makanan sedop2 n ciap bwat ice blended tue
muny yang nga tido ley bangun balik bile bau ice blended alia nie.

alia najwa

trah-dye nie la teman aq sokmo nek bas law nak balik umah..
but sometime aq tumpang kete dye n t dye tumpang aq lak
cam gitu la ktowang...dye nie tegas aw owangnye..bese la anak polis hehehhe
but dye nie funny gak aw n law dye gelak tue..haaa amek ko memang 1 aspuri la dengo.
nie ade 1 story sal aq ngan trah nie..

Flashback__________________________________________________________

pada suatu malam(ceh ceh ceh ayat x boley bla hehe),warden aspuri buat gerakan 'checking'..aim dowang adelah nak check student nie dok tido kat bilik n katil masing2..
warden2 nie datang la serang kami yang nga tido kat bilik bacaan(penat study la kononnye hehe)
dye kejotkan kami supaya tido kat bilik n kemas barang2 kami termasuk la toto cik mun kami n bantal2 sume..aq time 2 tido kat kerusi...yang lawaknye warden2 tue ley lak amek gambo2 kami yang nga tido..arrggghhhhh malunye coz macam2 aksi ade..hehe
kowang paham2 sendiri la kan.so sume GBB balik bilik masing2 termasuk la aq.
bile aq balik bilik aq,aq tengok katil aq ade owang len tido..bese la tue coz aq sokmo xde kat bilik n dak len gune...so aq x taw nak tido ane n aq lak x kamching(gini ea ejaannye) ngan dak bilik
so aq g bilik trah n tido kat katil dye.dye lak nga tido ngan adik dye..aq malas la nak kejot dye so aq baring jerw la kat katil dye...nga sedop2 tido,,,tibe2 lak ade owang kejot aq..upenye warden kejot aq soh aq balik bilik aq..aduuhhh...aq nga mamai gitu turun la katil
n balik semula bilik aq
esoknye trah tanye lak aq sal malam tadi
dye pelik cane aq ley tido kat katil dye..heheheh
segan aq nak cte kat dye
bwat lawak jerw
_____________________________________________________________________-

athirah

zeefa-si gadis mata galak nie name nye azeefa izzani(lebih kurang camnie la ejaannye heh)
dye nie nampak jerw sopan ayu gitu tapi law tepuk belakang owang memang kuat la hilang keayuaannye..hehe
aq engat agy waktu SPM...aq ngan zeef study biology same2. carenye pegang note bio n payung so jalan pusing2 dewan exam sambil pegang payung coz time tue musim hujan huhu)
tue la antare gula2 dalam friendship kami..hehe

azeefa&muny

muny-muny nie lak awek pulau tioman aw...hehehehh
ustaz KA called her owang pulau..heheh
but now da jadi owang KL da..
muny nie aq ley cakap she always strives to excellence..
dye nie funny gak aw..sokmo wat lawak
dulu kat skola dye rajin jual lollipop n cloud nine..
memang laku la dye jual..hehe

cik mun

ok bebeh...sampai sini jerw kot GBB STORY part 1...hehe
aq bukannye ape..law aq cite sume kang bebeh sume mesty bosan rite..cite meleret gitu
heheh...
video nobody tue aq saje selitkan coz nostalgic..kekekke
xdela..dulu kat skola aq selalu nyanyi lagu tue
part chorus jerw la aq taw..heheh
sampai trah pown dok tego aq nyanyi lagu tue..
ahahhahah
da...bubye
tggu part2 lak k
thanx
video

Saturday, July 9, 2011

KISAH MUKE AKU!!!




hye my readers!!!
malam nie aq sangat la rajinnye nak update blog nie..heheh
so layan jerw la ea.
amacam title aq tue??hehe
saje kasi gempak punye..hehe
aq just nak share ngan kowang sal masalah muke aq nie
and aq ase pown kowang mesty pernah alami kan

dulu kan kowang muke aq nie x de jerawat aw
but since aq darjah 5 jerawat aq mule naik
sebabnye salah aq la dok sangap sangat nak melawa n pakai krim muke ntah pape
selalunye aq pakai bedak sejuk mlm2...nie bedak sejuk tok aq yang buat taw..xde jual kat ane2 aw..heheh

bese la law da nak jadi remaje kan
mule la start nak melawa la
nak cantik la kononnye
aq selalu time mandi aq rembat gune pencuci muke abang aq clean&clear..yang nie bagos la coz x bagi effect pape..
n aq start la beli cream muke temulawak..aq beli nie pown coz terikut ngan kawan aq
dye gune tue so aq pown beli la
sejak aq gune tue muke aq makin putih(sejak azali memang da putih heheh)
tapi masalahnye jerawat mule da naik
especially kat bahagian dahi

waktu aq darjah 6 aq ade la masuk pertandingan menyanyi..heheh
aq nyanyi lagu siti sarah 'saat hilang cintamu' hahahhaha
jangan gelak kan aq aw..tue zaman x mature
tapi waktu tue aq segan gak la ngan jerawat aq nie..ase malu pown ade gak
n then aq stop pakai
temulawak
n aq fokus kat clean&clear but clean&clear effectnye lambat

sampai la abang aq syorkan gune sabun natasya
mule2 tue aq x yakin ngan produk tempatan gitu
waktu abang aq datang
melawat aq kat INTEP
dye kasi aq 1 set produk natasya
aq hepy sgt la
yela wey...nak beli sendiri memang
x de duit la
nie ade owang belanja bapak seronoknye aq
ermm waktu tue la aq taw cane abang aq setia gune natasya coz awek dye yang syorkan

beberapa hari aq gune aq ase la perubahannye
n kawan aq nana yang tegur perubahan aq
alhamdulilah la kan
..hehe


nie krim herba natasya...gune waktu malam sahaje
nak gune ade cara aw
law salah gune ade effectnye
mule2 pakai aq x taw cara betol gunenye even kat kotak dye da tulis cara pakainye
nampak sangat x bace kan..hehe

after da cuci ngan sabun natasya
jangan lap terus muke aw
nak sapu krim nie mesty la ngan muke yang lembap gitu
untuk ape?untuk elakkan dari muke anda menjadi merah
muke aq dulu jadi merah2 n pantang panas jerw terus merah
malu bebeh oii coz ramai yang tegur
n ade yang cakap natsaya nie x suai ngan aku
tapi aq ignore jerw perw owang kate coz aq ase dowang jeles ngan aq...hahahahah
gurau jerw la
nie mesty kate aq pasan nie..ish3x..hehe
xdela..aq engat nie proses bese ...proses awL2 la owang kate
sampai la akak ipar aq ajar cara gune krim natasya ngan betol
alhamdulilah la muke aq makin elok

law muke da ok tue ley la stop gune krim tue
pakai sabun natasya pown da ok da
nie tok sape2 yang saving cam aq la
yela harge krim tue pown da rm25 gitu
sabun dye pown setakat rm14 jerw
natasya nie ade gak toner,pelindung uv n krim asas
but aq x gune pown yg tue
sabun ngan krim herb pown da cukup.
dalam kalangan GBB (geng bilik bacaan) aq jerw yang gune natasya
n ble masok matrik terkejut aq
coz ketua otai GBB iaitu iela pown gune natasya
hah pengaruh aq la tue..hehhe

ok nie sabun nye lak


gee gee sume.....nie entry juz nak share ngan kowang bout my experience
law sape2 nga cari produk yang sesuai tok muke kowang
so kowang ley try natasya k
selamat mencube!!!
da...Gee Gee Gee Baby Baby


Surah paling Agung????

salam my readers
its been long time since aq abes study matrik kn
actually banyak kali da aq dok ase nak ngarot kat blog aq yang cute nie tapi tue la law da penyakit M menjadi buah ati aq..heheh
ok...malam nie aq ase nak share la ngan kowang sal buku yang aq bace
entry kali nie islamic sikit k

sebelom tue kowang kene jawab la soklan aq tue dulu
soklan ane??...ishhh,,,,ala title aq tue la soklan nye..
amboi engat aq melawak kerw
cer cer teka...cepat2...
kowang ase surah ape yang paling agung sekali
mencabar x soklan aq??hehe
ok...the answer is Surah Al-Fatihah
betol x ngan jawapan kowang?hehe

for your information...nama lain surah Al Fatihah nie antarenye
As-Sab'ul Matsani(7 yang diulang)
Ash-Shalah
Ummul Quran (induk Al Quran)
Asy-Syafiyah(penyembuh)
Al Kafiyah (pelindung)
Al-Quranul Azim

mesti kowang curious kan nape Al Fatihah nie surah paling agung
bagi Rasulullah saw,surah Al Fatihah membuat dirinya bersukacita,berasa mendapat kesenangan dan kegembiraan.
Rasulullah saw pernah bersabda"Sungguh aku akan mengajar kepadamu surah paling agung yang diturunkan kepadaku,sebelum engkau (Abu Sa'id bin Al-Mu'la) keluar dari masjid."
maka ketika keluar dari masjid,Rasulullah saw mengajar kepadanya as-Sab'ul Matsani.
(hadis riwayat Bukhari)

Surah ini juga dikatakan penyembuh, kesembuhan rohani dan jasmani
menurut hadis Abu Said,ade seorang disengat haiwan berbisa,lalu dibacakan padanya surah Al-Fatihah..ketika Rasulullah saw melihatnya,baginda bertanya:"apa yang engkau baca untuknya?"Abu Said menjawab:"aku membacakan untuknya Fatihah."Rasulullah saw lalu tersenyum.
terbukti bukan kelebihan surah nie
pada hakikatnya persoalan2 Al Quran merangkumi masalah kehidupan but persoalan manusia sumenye terkandung dalam 7 ayat bukan 7 perhentian(hehehe just kidding wok) yakni surah Al Fatihah.

ok my readers....thanx for reading dis entry
selamat beramal ya!!!



 
Copyright FlaVour Of LiFee!!!~ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .